Förkortningar och begrepp BM och CGM

Förkortningar och begrepp som används inom balsammetoden och curly girl-metoden och som du kommer stöta på i våra produkttexter, på våra informationssidor eller på sociala medier tex.

Build up
Rester av antingen förbjudna ämnen som silikoner eller mineraloljor eller av godkända ingredienser från balsam, stylingprodukter och vegetabiliska oljor. Build up kan tynga ner håret, få det att kännas mindre rent eller mindre lockigt. Tvättas ur med sista-schampo, genom clarifying, med ett sulfatritt schampo eller en tvätt-lera beroende på vad det är för build up.

Cast
Den krispighet håret kan få av stylingprodukter när det torkat. Detta är något man gärna vill ha då casten gör så att lockarna håller sin form mycket bättre under torkningen. När håret är 100% torrt kan man ta bort casten genom SOTC, Scrunch Out The Crunch, se förklaring längre ner.

CGM
Curly Girl Method eller curly girl-metoden. En specifik metod för att vårda och ta hand om sina naturliga lockar då man undviker sulfater och andra uttrokande tensider, silikoner, mineraloljor och uttorkande alkoholer.

Clarify
Ett schampo eller annan rengörande produkt utan sulfater men med bra rengörande ämnen som tvättar bort build-up från godkända ingredienser. Gör så sällan som möjligt, helst inte mer än högst 1 gång/mån, för att inte störa ditt lockmönster eller torka ut mer än nödvändigt. Se även SURSKÖLJ längre ner på denna sida.

För att tvätta ut icke godkända ingredienser som silikoner eller mineraloljor - använd ett SISTA-SCHAMPO, se längre ner på denna sida.

Co-wash
Förkortning av conditioner wash – att tvätta håret med balsam. Det engelska ordet för tvättbalsam, co-washing är det engelska ordet för själva metoden Balsammetoden.
Här hittar du våra tvätt-balsam.

DT/DC
Deep Treatment/Deep Conditioning. Att använda en hårinpackning för att ge håret fukt och/eller protein.
Här hittar du våra hårinpackningar.

Finger coiling
En teknik för att skapa lockar genom att snurra sektioner av hår runt sina fingrar. Man snurrar lockarna när de är blöta och använder med fördel någon typ av lockförstärkande stylingprodukt, så torkar lockarna i den formen och håller ofta i flera dagar. En teknik som passar naturligt lockigt eller hår med afro-textur.
How to Do Finger Coils: 12 Steps (with Pictures) - wikiHow

Low poo
Ett godkänt sulfatfritt schampo som är mildare och inte lika uttorkande som ett clarifying. Ett sådant sulfatfritt schampo, eller tex en tvätt-lera, kan användas vid varje tvätt av den som tycker att balsamtvätt känns för tungt eller inte gillar balsamtvätt av någon annan anledning.
Här hittar du våra sulfatfria schampon och tvättleror.

Pre poo
En vårdande och/eller skyddande behandling som används före tvätt. Ofta i hårbotten och i form av en olja eller en inpackning.

Pineapple
Att sätta upp håret i en tofs högt upp på hjässan för att skydda lockarna när man sover. Namnet kommer av att man ser ut som en ananas med blast på toppen. (Typ 4 hår.) Se även WILLOW.
Våra scrunchies i siden eller satin, perfekta för Pineapple.

Plopping
Ett sätt att vira in håret på efter tvätt för att torka håret samtidigt som man behåller lockarna intakta. Rekommenderas att göras med en gammal mjuk t-shirt, en stor microfiberhandduk eller en microfiberturban eftersom det är mest skonsamt för håret.
Våra microfiberhanddukar och turbaner.

Plunking - YouTube

Praying hands
En teknik för att applicera produkter i håret. Fördela produkten i dina handflator, applicera sedan i håret genom att ta en sektion hår mellan dina handflator och låta dom glida över håret, uppifrån och ner. När du gör det ser det ut som när man håller ihop händerna och ber en bön.

Raking
En teknik för att applicera produkter i håret. Fördela produkten i dina händer och applicera i håret genom att dra fingrarna igenom det. Kan på svenska kallas fingerkamma.

Refresh
Att återuppliva lockarna. Detta görs ofta på morgonen då håret kanske blivit extra frissigt efter natten. En refresh kan göras på många olika sätt; ett alternativ är att blanda vatten och balsam i en sprayflaska och spraya på håret, en annan att blöta händerna, spraya spraybalsam i handflatorna och sedan smeka detta på och under lockarna, fingerkamma där det behövs och slutligen scruncha fram lockarna där det behövs. Men det finns tusen sätt! Vi har även produkter speciellt framtagna för refresh.

Roping
En teknik för att applicera produkter i håret; man gör det genom att pressa in produkten i håret med händerna, sektion för sektion, som när man kramar ett rep.
Roping method

Scruncha
Att krama håret/lockarna nerifrån topparna och upp mot hårbotten. Tex vid SOTC eller STC.

Shrinkage
Det fenomen som uppstår pga att lockar drar ihop håret – att det blir kortare när det torkat och är lockigt – håret ”krymper”. Hur mycket shrinkage man har beror på hårtyp men även på hur friskt håret är. Friskt hår krymper ofta mer.

Sista-schampo
Ett schampo som innehåller sulfater men inte silikoner eller mineraloljor, och som man använder en gång när man börjar med balsammetoden eller curly girl-metoden. Sista-schampot tvättar bort eventuella rester av icke godkända ingredienser och låter dig se hur ditt hår mår på riktigt. Välj ett så milt sista-schampo som möjligt – tvätta absolut inte med diskmedel som en del tyvärr provat. Det gör bara din utgångspunkt sämre. Det finns ingen anledning att misshandla håret.

Det är inget måste att tvätta med ett sista-schampo då eventuella silikoner od så småningom kommer nötas bort – men jag rekommenderar en sista-tvätt.

Vi har många sista-schampon och flera av dom finns i små flaskor. Det mildaste sista-schampot i vårt sortiment är Nässla Schampo från Kaliflower Organics, jag rekommenderar det varmt, även för clarifying då och då.

Sista-tvätt
Se SISTA-SCHAMPO ovan.

SOTC
Stylingprodukter kan ge håret en viss krispighet när det torkat. Detta är något man gärna vill ha då den så kallade casten gör så att lockarna håller sin form mycket bättre under torkningen. När håret är 100% torrt kan man ta bort casten genom SOTC, Scrunch Out The Crunch; krama/scruncha lockarna nerifrån topparna och upp mot hårbotten med torra händer så försvinner krispet och dina lockar blir mjuka, glansiga och följsamma med en härlig bounce.

En del håller en torr microfiberhandduk i handen och scrunchar med den, andra tycker om att ta en liten mängd hårcreme eller gel i händerna i samband med SOTC.

STC
Förkortning av Squish To Condish. En teknik för att hjälpa håret att maximalt absorbera produkter, tex balsam eller stylingprodukter. I duschen; flippa huvudet upp-och-ner, krama in produkten i vått hår med våta händer nerifrån topparna och upp mot hårbotten. Ljudet som uppstår låter squish – vatten och produkt pressas in i dina hårstrån där det gör mest nytta.
Squish to Condish: The Curl-Enhancing Technique You Need to Try Today

Surskölj
Att skölja håret med en blandning av äppelcidervinäger och vatten, i stället för balsam eller efter balsam/inpackning. Sursköljen: 

-balanserar pH-värdet
-främjar hårbottnens hälsa
-är bra vid irriterad hårbotten
-sluter hårstrået
-gör håret mjukt och glansigt
-är bra om du har kalkrikt och hårt vatten

För en del fungerar surskölj som clarifying.

Recept surskölj: ca 1-2 msk äppelcidervinäger till 1 liter vatten. Blanda gärna i en rengjord gammal schampo- eller balsamflaska med en bra pip för att fördela mixen i hårbotten och hår, alternativt använd en sprayflaska.

Willow
Att sätta upp håret i en tofs högt upp på hjässan för att skydda lockarna när man sover. Namnet kommer sig av att det ser ut som att man har en kvist på huvudet. (Typ 1-3 hår.) Se även PINEAPPLE.
Våra scrunchies i siden eller satin, perfekta för Willow.

ÄCV/ACV
Äppelcidervinäger- eller apple cider vinegar. Se SURSKÖLJ.