Balsammetoden och Curly girl-metoden - komplett guide med godkända produkter

Balsammetoden Alma of Sweden

Balsammetoden och Curly girl-metoden
- vad är det?

Balsammetoden (förkortad BM)
BM innebär att man helt slutar använda hårprodukter som innehåller sulfater, silikoner och mineraloljor, och att man tvättar håret med balsam i stället för schampo. Ja, det må låta galet, men det fungerar! BM är sprunget ur Lorraine Masseys Curly girl-metod. Hon introducerade co-washing, alltså conditioner-washing, att tvätta håret med balsam.

Man kan istället välja att tvätta håret med tex ett sulfatfritt schampo eller en tvättlera om man föredrar det.

Curly Girl-metoden (förkortat CGM)
CGM skapades alltså av Lorraine Massey, författaren av Curly girl - the handbook. Boken är ett måste för dig som vill börja med BM eller CGM och dig som har lockigt hår. Metoden går ut på att vårda sitt lockiga hår och få sina lockar att bli så vackra som möjligt.

Hoppa direkt till Komplett steg-för-steg-guide med godkända produkter! 

Skillnaderna mellan balsammetoden och curly girl-metoden
Det är två saker som skiljer metoderna åt, den första är vilka ingredienser man ska undvika:

BM
Sulfater
Silikoner
Mineraloljor och vissa vaxer

CGM
Sulfater + vissa andra uttorkande tensider
Silikoner
Mineraloljor och vissa vaxer
Uttorkande alkoholer
OBS! Det finns massvis med bra, återfuktande alkoholer så man ska inte undvika alla ingredienser som heter något med alkohol.

Man går alltså lite längre i vad man undviker inom CGM. Men – man väljer såklart själv vad man utesluter och vilka undantag man gör.

Förbjudna ämnen
Silikoner, mineraloljor och vissa vaxer måste man undvika då de inte går att tvätta ur utan starka tensider, de är så kallat förbjudna ämnen.

När det gäller potentiellt uttorkande tensider (rengörande ämnen, snällare än sulfater men gränsfall inom CGM) och uttorkande alkoholer kan man känna sig för vad som passar en själv.

Inom CGM undviker man också i mesta möjliga mån att använda värmeverktyg (varm fön, locktång, plattång osv) och även kemiska behandlingar. Tex vill man inom CGM uppmuntra till att sluta med plattång och relaxers och i stället omfamna och älska sitt lockiga hår!

ALLT hos Alma of Sweden är godkänt för balsammetoden och nästintill allt för curly girl-metoden. Genom att handla hos oss slipper du lära dig krångliga ingredienser och lusläsa ingredienslistor. På de enstaka produkter som inte är godkända för CGM framgår det tydligt på produktsidan.

Här kan du läsa mer om vilka ingredienser man undviker inom balsammetoden respektive curly girl-metoden.

Målet
Den andra saken som skiljer metoderna åt är målet. Vid BM kan målet vara att vårda sitt hår och hårbotten, sluta torka ut dessa med starka tensider och få en bra fukt-protein-balans i håret. Metoden kan passa alla, även de med rakt hår.

Vid CGM är målet detsamma, men även att få så vackra och definierade lockar som möjligt – att lära sig älska och vara stolt över sitt locka hår! Att jobba med sitt lockiga hår i stället för mot det. Här ingår även olika stylingtekniker för att få så fina lockar som möjligt.

Här hittar du en förklaring av de förkortningar och begrepp som används inom BM och CGM

Varför börja med BM eller CGM?
De flesta schampon idag innehåller sulfater, rengörande men också väldigt uttorkande ämnen som inte bara tvättar bort smuts utan allt naturligt fett från hårstrån och hårbotten. Detta kan leda till att talgkörtlarna i hårbotten överproducerar fett för att kompensera, vilket i sin tur leder till ännu mer uttorkande schamponering. Voilá, en ond cirkel!

Ofta ligger dessa uttorkande ämnen som ger torrt, livlöst hår även bakom irriterad, kliande eller torr hårbotten och mjälliknande besvär.

För att dölja den negativa effekten av sulfater och andra uttorkande tensider så adderar tillverkarna silikoner och mineraloljor i schampot och framför allt i balsamet, inpackningen och stylingprodukterna. Det naturliga fettet tvättas alltså bort och ersätts av syntetiska ämnen och kemikalier som lägger sig som en hinna runt hårstrået, men strået är lika torrt och skadat under hinnan. Nu är det också slutet och kan inte ta till sig någon fukt eller andra välgörande ämnen. Hinnan bestående av silikoner och mineraloljor behöver tvättas bort med sulfater, vilket ytterligare späder på den onda cirkeln - du upplever att du måste använda det starka schampot. Det i sin tur kan leda till tex fett hår, torr eller fjällande hårbotten, torrt, frissigt, flygigt, livlöst och/eller elektriskt hår.

Vårda ditt hår på riktigt
BM och CGM innebär att du vårdar ditt hår på riktigt - samtidigt som du tvättar och stylar det. Metoderna kan radikalt förbättra din hårkvalitet, ge dig ett friskt, återfuktat hår och en frisk och balanserad hårbotten. Har du anlag för vågigt eller lockigt hår så framhävs det och dina lockar blir fantastiska. BM kan passa även rakt hår. Genom några enkla steg kan du på några veckor få ditt hår att bli så absolut vackert och välmående som det bara går!

Hur gör man?
Klicka här för komplett steg-försteg-guide med godkända produkter!